Beschamend: opnieuw paar miljoen 'vergissingen' in 'verbeterde' rekeningen

Op 18 oktober 2014, over deze onderwerpen: Financiën

De problemen met de boekhoudkundige rekeningen van de gemeente Lede zijn duidelijk nog niet achter de rug. Tijdens de gemeenteraad donderdagavond haalde gemeenteraadslid An Van Wesemael (N-VA) nog fouten uit de gecorrigeerde rekeningen.

"Door de omschakeling naar het nieuw boekhoudkundig systeem zijn een aantal vergissingen gebeurd", opende schepen van financiën Dirk Rasschaert (Open Vld) de wijzigingen aan de boekhoudkundige rekeningen van de gemeente. "Enerzijds werden enkele voorziene bedragen voor niet uitgevoerde werken terug vrijgemaakt en dat had eigenlijk al veel langer moeten gebeuren. Anderzijds werden per vergissing enkele kosten dubbel ingeboekt."

N-VA was vlijmscherp. "De omschakeling is een mager excuus. Deze fouten bewijzen de slordigheid en de onnauwkeurigheid van het bestuur. De politieke verantwoordelijkheid is dan ook groot", stelde Jan Lievens (N-VA). De man vroeg prompt de recente belastingverhoging ongedaan te maken.

Een mening die Marc Boterberg (Vlaams Belang) niet helemaal deelde, verwijzend naar stevige facturen die de gemeente de komende jaren boven het hoofd hangen. "Ik vrees dat een extra belastingverhoging eerder zal nodig blijken", stelde die.

Pijnlijk

Bijzonder pijnlijk werd het toen de nieuwe rekeningen andermaal niet erg feilloos bleken. "Jullie ontdekten zelf al een tikfoutje waardoor een kost van 90.000 euro plots 9.000 euro werd en er zijn er nog", stelde Franky Van Gyseghem (sp.a). Finaal nekschot kwam er van N-VA. "Ik merk naast enkele in het oog springende rekenfouten ook dat door de verbetering een eenmalige kost van 589.000 euro nu plots jaarlijks voorzien wordt", aldus An Van Wesemael. "Het gebrek aan visie, samenhang en gebrekkige voorbereiding blijft zijn tol eisen. Ik wil graag meer uitleg krijgen over interne controles die dergelijke zaken moeten vermijden", besloot ze. Groen stuurde de "zwaar zieke patiënt" terug en uiteindelijk kon de meerderheid van CD&V en Open Vld niet anders dan met het schaamrood op de wangen beloven alles opnieuw te laten bekijken. (KMJ)

Het Laatste Nieuws/Denderstreek, Pagina 45.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is