Gemeentefusie: meerderheid verdeeld

Op 21 juni 2016, over deze onderwerpen: Bestuurskracht, Gemeentefusie
Jan Lievens

“Coalitie van losse flodders heeft geen visie”

Lede heeft geen visie op de vrijwillige gemeentefusie. Dat bleek afgelopen donderdag. Op de gemeenteraad vroeg N-VA-fractievoorzitter Jan Lievens naar het standpunt van het gemeentebestuur. Burgemeester Roland Uyttendaele ontweek namens CD&V de vraag. Peter Venneman, die tot voor kort Dirk Rasschaert als schepen verving, gaf namens Open VLD toe dat de geesten in de meerderheid nog niet rijp zijn voor een standpunt.

Het idee van een referendum over een gemeentefusie dat door Eric Vandormael werd gelanceerd op het debat Lee Matinée eind mei bleek op de gemeenteraad slechts een losse flodder te zijn, niets meer dan een handige aandachtstrekker.

“Het debat over de vrijwillige gemeentefusie verdient een eerlijke kans. Het onderzoek is even belangrijk als het eindpunt. De gemeente dient een ernstige analyse te maken van haar bestuurskracht. De vraag is of onze gemeente in de toekomst alle overheidstaken nog zal kunnen vervullen en welk antwoord daarop moet komen,” stelt Jan Lievens.

In december stelde onze fractie voor om in te stappen in het ondersteuningstraject van de Vlaamse regering om de bestuurskracht te evalueren met de zogenaamde bestuurskrachtmonitor. De meerderheid ging daar niet op in en stelde een eigen evaluatie voorop. Donderdag bleek ook dat een loze belofte.

“Het is duidelijk dat deze meerderheid uitgeleefd is en slechts een coalitie is van losse flodders. Er is geen gemeenschappelijke visie op het bestuur van onze gemeente. N-VA zal blijven hameren op de noodzaak aan een langetermijnvisie want Lede verdient beter,” aldus nog Lievens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is