Heraanleg marktplein krijgt eindelijk groen licht

Op 23 november 2015, over deze onderwerpen: Heraanleg Markt

De heraanleg van het marktplein is na tien jaar definitief goedgekeurd. De werken zullen 3,5 miljoen euro kosten. Daarvan neemt Farys 1,77 miljoen euro voor haar rekening.

Het dossier van de heraanleg van het Marktplein was er eentje met veel hindernissen en compromissen. De eerste plannen werden tien jaar geleden gemaakt en pas nu wordt budget vrijgemaakt en een aanbesteding uitgeschreven. "Het is een processie van Echternach geweest", geeft schepen van Openbare Werken Robert De Mulder (CD&V) toe. Norbert De Jonge (Leedse Democraten) hekelt de trage manier van werken. "In 2006 werd dit project op 1,5 miljoen euro geraamd. Vandaag is het al twee miljoen meer en hopelijk loopt het kostenplaatje niet verder op." De Mulder nuanceert.

"Het aangepakte gebied werd gevoelig uitgebreid door integratie van werken aan het begin van de aansluitende Kasteelstraat, Kerkevijverstraat en Administratief Centrum. De materiaalprijs is intussen gestegen, net zoals de wettelijke verplichtingen waaraan we moeten voldoen. Tot slot moeten we ook wateropvangbekkens voorzien." Groen noemt het Uyttendaele - De Mulder'-plein al gedateerd terwijl Vlaams Belang en de Leedse Democraten zich toch tevreden tonen dat de werken eindelijk kunnen aanvatten. "De kleine grondfonteintjes voor de kerk zullen het geheel ten goede komen", klinkt het oprecht. N-VA mist wel voldoende voorzieningen voor mindervaliden. Wanneer de werken daadwerkelijk zullen starten, is nog niet duidelijk. "Eerst moet nog een archeologisch onderzoek gebeuren." In elk geval wil de meerderheid graag dat de markt heraangelegd en de toegangsweg voor het gemeentehuis afgesloten is tegen de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Ondanks een beperkte werktijd van 280 werkdagen of 14 maanden wordt dat nog een hele uitdaging. (KMJ)

Het Laatste Nieuws/Denderstreek, Pagina 14.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is