N-VA brengt voorstellen Markt naar commissie

Op 19 februari 2014

‘Uiteraard kunnen we geen beloften doen dat de meerderheid rekening houdt met bemerkingen die vanavond worden geformuleerd, maar wel koesteren we de hoop dat constructieve voorstellen mee worden opgenomen.’ Zo situeerde fractieleider Kim Van Cauteren de inspraakvergadering over de heraanleg van de Markt, waarop N-VA afgelopen maandag zo’n 70 toehoorders mocht verwelkomen. 

N-VA specialiste

De partij had een beroep gedaan op Veerle Geerinckx, N-VA specialiste ruimtelijke ordening. Architect en ruimtelijk planner van opleiding, werkte de huidige schepen van Zemst als disciplinecoach ruimtelijke ordening voor het Agentschap Ruimte en Erfgoed. Als planner en relatiebeheerder adviseerde ze jarenlang diverse gemeenten inzake alle ruimtelijke kwesties. Principes

Vooraleer de opmerkingen uit de zaal werden geformuleerd, schetste Veerle Geerinckx enkele belangrijke aandachtspunten zoals de mobiliteitsstroom, inclusief de nood aan een actuele verkeers-telling, de concrete functies die men aan de Markt wil geven en de noodzaak om ‘slim’ na te denken over de parkeerbehoeftes en het flexibel gebruik van parkeerplaatsen. ‘Belangrijk uiteraard,’ aldus de spreker, ‘is de vraag hoe men een openbaar plein leefbaar moet maken en hoe men de plaats van fietsers en voetgangers organiseert.’ En ze concludeerde : ‘op sommige van deze punten biedt het voorliggende plan nog geen antwoord. Ook de elementen groen en verlichting vind ik niet terug.’ 

Bekommernissen 

De bekommernissen van de aanwezigen situeerden zich voornamelijk rond terrasruimte, de verkeerstroom vanuit de Kasteeldreef en de Vijverstraat, de doorstroom achter de kerk, de versnippering van de parkeerplaatsen, de rooilijn die nog niet ter sprake is gekomen en uiteraard de timing van de werken. ‘Constructieve bemerkingen zullen door de N-VA meegenomen worden naar de overkoepelende commissievergadering,’ aldus Kim Van Cauteren die nog aangaf geen beloftes te kunnen doen inzake de haalbaarheid ervan. 

Brandweer 

Een bijzonder aandachtspunt voor de gemeente is de verwachte filevorming in de Vijverstraat. Hierdoor wordt het niet alleen moeilijk voor de brandweerlieden om de kazerne te bereiken, maar ook het uitrukken wordt schier onmogelijk wanneer een resem auto’s voor de lichten aan de Rammelstraat de uitgang van de kazerne blokkeren. 

Timing blijft

‘Aangezien de gemeente volgens N-VA nog geen subsidieaanvraag voor de werken indiende, is het maar zeer de vraag of er vóór 2017 al iets kan gedaan worden, klonk het ook tijdens en na de vergadering. Hierover geïnterpelleerd stelde burgemeester Roland Uyttendaele echter dat de Markt geen subsidiedossier is en de planning derhalve de voorziene weg volgt. Ter info : in het meerjarenplan zijn de werken ingeschreven voor 2016. Kostprijsraming : 1,950 miljoen euro. 

Totaalplan 

‘We betreuren ook dat de ruimere omgeving niet in de plannen is opgenomen,’ besloot Kim Van Cauteren. ‘Graag hadden we gezien dat er een totaalplan zou worden voorgelegd waarin ook de scholen, de Kluisberg, het station, kortom de hele mobiliteitssituatie zou worden ingeschat.’ Volgende stap is een overkoepelende commissievergadering waarop de bemerkingen van de diverse partijen aan bod komen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is