Positief advies voor omstreden woonuitbreiding

Op 22 maart 2014

 Tijdens een druk bijgewoonde gemeenteraadszitting zette schepen van Ruimtelijke Ordening Dirk Rasschaert (Open VLD) alle pro's en contra's voor de woonuitbreiding op een rijtje.

 De raad verplicht de bouwheer, de nv Belinvest, enkele voorwaarden in acht te nemen. Zo wordt onder meer de toetsingsnota van de stedelijke ambtenaar, die volgens de schepen merkwaardigerwijs uit het dossier was verdwenen, toegevoegd. Ook een amendement van Vlaams Belang om de voorziene 25 procent sociale woongelegenheid over het hele domein te spreiden, werd aanvaard. Naast een Ruimtelijk Uitvoeringsplan, waartoe de gemeente zich verbindt, dient de provincie ook rekening te houden met de opmerkingen van de betrokken commissies.

Al deze toevoegingen konden N-VA en Groen niet overtuigen. 'Het dossier rammelt langs alle kanten', zei Greet Van Lierde (N-VA). 'Bovendien legt dit een hypotheek op de betrouwbaarheid van het bestuur.'

Bart Heestermans (Groen) hekelde eveneens de volgens hem 'dubieuze' studie die Belinvest zelf had laten uitvoeren. Tevens wees hij op het belang van het gebied als bufferzone tegen overstromingsgevaar.

Niettemin verliep de stemming zoals verwacht: Vlaams Belang was pro, net als de Leedse Democraten. S.PA was verontschuldigd. 'Het is het nu aan de provincie om een standpunt in te nemen', besloot burgemeester Roland Uyttendaele (CD&V).

Bij de buurtbewoners overheerste achteraf een gevoel van ontgoocheling. 'We zijn enorm aangeslagen over de manier waarop hier aan politiek wordt gedaan', was te horen. 'Wat ons nog het meest verbijstert, is, dat in de hele discussie het woord buurtbewoner niet eens is gevallen. In ieder geval zijn er twee winnaars in dit dossier: Belinvest en CD&V,' klonk het cynisch.

'Al bij al geen te beste beurt voor de politiek', was ook binnen de coalitie te horen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is