Bestemming kerken blijft voorlopig ongewijzigd

Op 16 december 2015, over deze onderwerpen: Erediensten, Kerkenbeleidsplan

Er worden voorlopig geen kerken ontwijd in de parochies van Lede, Wichelen en Papegem. Daarmee gaat diaken Raymon Van Peteghem in tegen de voorstellen in de zogeheten nota Bourgeois.

Tijdens het actualiteitsdebat Lee Matinée over het kerkenplan beklemtoonde diaken Raymond Van Peteghem dat het aan de kerkgemeenschap zelf is om over de toekomst van de kerkgebouwen te beslissen. "Dus niet aan de burgerlijke overheid", klonk het. "Voor 2020 zal de huidige toestand niet gewijzigd worden. Ook wordt geen enkele kerk ontwijd."

Wat tijdens de Lee Matinée wel werd bevestigd, was het samengaan van de parochies Lede, Wichelen en Papegem in een nieuwe pastorale eenheid. "Hierbij blijft Lede de parochiekerk", zegt diaken Van Peteghem.

Over de structuur van het nieuw op te richten dekenaat na het verdwijnen van het huidige dekenaat kon alsnog geen uitsluitsel worden gegeven. "De speculaties hieromtrent zijn voorbarig. De gesprekken zijn namelijk volop aan de gang en er is nog niets definitief beslist."

In de gemeenteraad van 17 december zal N-VA nogmaals het kerkenplan ter sprake brengen. Voor de Leedse Democraten is het intussen duidelijk: "De leegloop indachtig moet men zich grondig beraden over de verdere financiering van de gebouwen." (rdl)

rdl ■

Het Nieuwsblad/Regionaal: Dender, Pagina 2.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is