N-VA vraagt aandacht voor taalbeleid

Op 20 maart 2015, over deze onderwerpen: Taalbeleid

De gemeente Lede heeft geen taalbeleid. Er zijn geen richtlijnen voor het taalgebruik aan de gemeentelijke loketten. En die komen er ook niet in de nabije toekomst. Dat is de conclusie na de vragen die N-VA fractievoorzitter Jan Lievens hierover stelde op de gemeenteraad van gisterenavond.

Lievens kaartte deze problematiek aan na verschillende meldingen te hebben ontvangen van burgers die zich verbaasden over het gebruik van het Frans door personeelsleden aan de gemeentelijke loketten: “Als er geen richtlijnen zijn mag dat ook niet verbazen. Maar de taalwet is duidelijk: Nederlands is de officiële bestuurstaal in Vlaanderen. Alle gemeentebesturen dienen dit na te leven. Dit betekent dat aan de loketten van de gemeentelijke diensten enkel Nederlands wordt gebruikt. Uit de praktijk blijkt dat de beste en meest werkbare oplossing erin bestaat dat anderstaligen die het Nederlands niet machtig zijn zelf voor een tolk zorgen.”

“Bovendien worden anderstaligen niet geholpen door de facto faciliteiten aan te bieden. Zo krijgen ze geen stimulansen om Nederlands te leren en blijven ze Nederlandsonkundig, met alle negatieve gevolgen van dien. Deze problematiek zal nog aan belang winnen gezien de demografische evolutie.” aldus de N-VA fractievoorzitter.

“De kennis en het gebruik van het Nederlands is een bindende en emanciperende factor, die alle inwoners moet toelaten om aansluiting te vinden bij ons gemeenschapsleven. Taal is immers het communicatiemiddel bij uitstek. N-VA staat voor een correcte en strikte toepassing van de taalwetgeving, zonder de aandacht te verliezen voor de concrete problemen op het terrein”, aldus nog Lievens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is