Lede erkent Europese gehandicaptenkaart

Op 22 november 2019, over deze onderwerpen: OCMW & Sociale Zaken
Europese gehandicaptenkaart

Gisterenavond keurde de gemeenteraad op voorstel van N-VA de erkenning van de Europese gehandicaptenkaart of European Disability Card (EDC) goed.

Vierde keer, goede keer

Toen de Europese gehandicaptenkaart twee jaar geleden werd gelanceerd was N-VA meteen voorstander. Gemeenteraadslid Jan Lievens plaatste de erkenning maar liefst drie keer op de agenda: in juni 2017, in december 2017 en november 2018: "Men was het idee wel genegen maar heeft getracht om de Europese gehandicaptenkaart te integreren in de UiTPAS. Telkens stootte men daarbij op praktische problemen. Aangezien het hier om twee verschillende doelgroepen gaat, is het echter beter om de gehandicaptenkaart eenvoudigweg te erkennen," verklaart Lievens.

Naar aanleiding van de oproep eind oktober van federaal minister Nathalie Muylle, bevoegd voor Personen met een handicap, aan de gemeentebesturen om de Europese gehandicaptenkaart te erkennen, zette Lievens het punt opnieuw op de agenda van de gemeenteraad.

Voordelen maar ook symbolisch belangrijk

Ondertussen hebben in ons land al meer dan 54.000 mensen met een beperking zo'n kaart aangevraagd. Zij kunnen op die manier eenvoudig hun handicap bewijzen, ook al is die minder zichtbaar, aan de ingang van deelnemende musea, theaters, pretparken, toeristische attracties, culturele centra, enz. Dat bespaart hen een hoop vervelende vragen.

Nu de Europese gehandicaptenkaart is erkend kan de gemeente Lede daar voordelen aan koppelen voor hun cultuur-, sport- en vrijetijdsaanbod. Die erkenning is echter ook symbolisch een belangrijk signaal naar andere verenigingen in de buurt.

Eerbetoon aan Jenny

"We denken bij deze realisatie ook terug aan Jenny Eeman-Stephan, onze kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen, die op de bres stond voor de rolstoelgebruikers maar afgelopen zomer overleed. Ze heeft het niet meer mogen meemaken maar ze zou ongetwijfeld tevreden zijn geweest dat Lede weer een beetje meer inclusief is voor personen met een handicap," aldus Lievens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is