Meerderheid herpakt zich na verdeelde stemming

Op 19 september 2014

Verwarring tijdens de jongste gemeenteraad toen de meerderheid verdeeld stemde over het al dan niet verdagen van een agendapunt.

Aanleiding was het voorstel van de meerderheid om de rooilijn aan Molenhoek nummer 10, het voormalige gemeentehuis van Smetlede,  niet te realiseren.

Verdaging gevraagd

Normaal een punt dat geen discussie behoeft, maar ditmaal zonder oppositielid Marike Godefroit (N-VA) gerekend. Zij vroeg om dit punt te verdagen en opnieuw naar de commissie ruimtelijke ordening te sturen. Reden? ‘De commissie beschikte in mei nog niet over de nodige informatie aangezien het pand in kwestie nog niet was verkocht. Voor mij is dit een principiële kwestie. Daarom vraag ik dat het punt verdaagd wordt en opnieuw naar de commissie gaat.’

Verdeelde stemming

Na heel wat over en weer gepraat werd uiteindelijk gestemd. Tot verbazing stemde CD&V voor de verdaging, terwijl raadsleden van de coalitiepartner Open VLD tegenstemden. ‘Hier primeren de belangen van de bouwheer die het pand gekocht heeft,’ motiveerde commissievoorzitter en fractieleider Freddy Beirens (Open VLD) zijn stemgedrag.

Consensus

Na enige ruggenspraak stemde iedereen ten slotte voor de verdaging en voor de doorverwijzing van het punt naar de betreffende commissie. ‘Hoewel het resultaat van de bespreking aldaar de grond van de zaak niet zal wijzigen,’ klonk het bij schepen van ruimtelijke ordening Dirk Rasschaert (Open VLD). Wel moeten we onze zaken beter voorbereiden, aldus nog de meerderheid.

Oud gemeentehuis

Het gebouw waar het om draait is het oud gemeentehuis van Smetlede, in mei dit jaar verkocht door de gemeente aan Bart De Wolf uit Smetlede, die een aanvraag indiende voor de verbouwing ervan tot microbrouwerij, café met terras en wooneenheid.

N-VA eist respect

In een recente persmededeling hekelt N-VA het negeren van de adviezen van gemeenteraadscommissies. ‘N-VA Lede eist respect voor de democratische werking en het controlerecht van de oppositie. De keizer-koster-mentaliteit is niet meer van deze tijd. Onze fractie zal alle democratische middelen uitputten om de rechten van de oppositie te vrijwaren, in het belang van Lede en de Ledenaars die beter verdienen’, aldus Jan Lievens.

Het Nieuwsblad/Dender online.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is