Meerderheid wil infomoment heraanleg Markt uithollen

Op 31 december 2013

Op de gemeenteraad van 30 december stelde de N-VA fractie voor om de infovergadering over de heraanleg van de markt te organiseren vóóraleer de definitieve plannen er zijn. Dit om de inspraak van de bevolking te garanderen. Immers, indien er na lang onderhandelen tussen de verschillende partijen een compromis bereikt wordt, is de ruimte voor verandering nihil. Dit plan werd door de meerderheid afgeschoten.

Kim Van Cauteren, fractieleider: “De meerderheid weigerde categoriek om deze volgorde toe te passen. Ze willen kant-en-klare plannen voorstellen aan de bevolking waar enkel nog wat esthetische correcties op kunnen aangebracht worden. Dit is voor N-VA onvoldoende. Op die manier krijgen originele visies en leuke suggesties geen kansen meer. Zo geef je de bevolking enkel het gevoel dat ze inspraak hebben, maar stelt het in werkelijkheid niets voor.”

Uit onderzoek van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) blijkt dat inspraak van de bevolking bij grote projecten leidt tot meer begrip en aanvaarding bij grote werken. Er wordt duidelijk gemaakt dat inspraak van de bewoners van bij de aanvang noodzakelijk is, maar tijdens de gehele duur van de werken moet plaatsvinden. 

“De meerderheid is bang dat inspraak leidt tot eindeloze discussies. We gaan hier niet mee akkoord: na het inspraakmoment is het aan de politiek om de uiteindelijke beslissingen te nemen, rekening houdend met de gedane suggesties uiteraard. Nadien blijft goed communiceren wel essentieel. Maar op dit vlak loopt het in Lede wel meermaals fout.” Aldus Kim Van Cauteren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is