N-VA keurt meerjarenplan OCMW goed

Op 27 november 2013

Op de OCMW-raad van 27 november stond de meerjarenbegroting en beleidsvisie voor de komende jaren geagendeerd. Door de invoering van de nieuwe Beheers- en Beleidscyclus (BBC) werden ze voor het eerst op een totaal nieuwe manier opgesteld. Ondanks een paar kleine bedenkingen, keurden OCMW-raadsleden Kathy Heirman en Hugo Van Cauteren de plannen goed. 

Kathy Heirman, lid van het Vast Bureau:“de voorgestelde plannen voldoen aan de BBC-vereisten, maar zijn op heel wat punten nog te vaag. Nochtans is dit een goede leidraad om het beleid voor de komende jaren uit te stippelen, we deden dan ook verschillende voorstellen om de doelstellingen te concretiseren.” 

N-VA slaagde er in om via het Vast Bureau haar eigen prioriteiten duidelijk te maken en accenten te leggen.  “Er was dringend nood aan professionalisering, zowel op het vlak van personeelsbeleid als op vlak van dagelijks beheer. Vanaf nu worden sollicitanten en personeelsleden beoordeeld op basis van objectieve examens en evaluatiegesprekken. Hier liep het in het verleden wel eens fout. De juiste persoon op de juiste plaats moet er voor zorgen dat de rusthuisbewoners en degenen die een beroep doen op het OCMW de dienstverlening krijgen die ze verdienen.” Aldus Kathy Heirman. 

De piste die men wil bewandelen om de site van Villa Letha te gebruiken voor de bouw van de assistentiewoningen (serviceflats) en de centralisatie van de OCMW-diensten, vindt N-VA een interessante mogelijkheid. Maar dit op voorwaarde dat het financiële plaatje klopt en de plannen praktisch haalbaar zijn. We stellen ons bijvoorbeeld vragen bij de timing die vooropgesteld wordt om het project te realiseren.

Hugo Van Cauteren, lid van het bijzonder comité voor sociale dienst: “De huidige OCMW-gebouwen zijn totaal uitgeleefd en bieden geen enkele privacy-garantie. We begrijpen dus de vraag naar vernieuwing en centralisering. De bouw van het Sociaal Huis toevoegen aan de bouw van de serviceflats is ideaal om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Maar we willen vermijden dat we opnieuw met heel wat extra onverwachte kosten zitten zoals bij het huidige rusthuis of de bouw van de Volkskring. Een degelijke planning en het aanstellen van specialisten moet dit vermijden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is