OCMW bouwt sociaal huis

Op 3 december 2013

Lede De belabberde huisvesting van de OCMW-diensten is al jaren een doorn in het oog. Verspreid over diverse locaties, met een minimum aan leef- en werkruimte, bieden de bureaus zowel voor personeel als voor cliënten een bedroevende aanblik. Hieraan lijkt nu een einde te komen. Woensdag zette het OCMW-bestuur namelijk het licht op groen voor de bouw van een nieuw sociaal huis waar alle administratieve en sociale diensten worden gecentraliseerd. 

'Hopelijk zijn de middeleeuwen inderdaad voorbij eens dit project gerealiseerd is', vertelt OCMW-voorzitter Annelies De Meersman (Open VLD). 

Het nieuwe sociaal huis komt op de site van het huidige woon-zorgcentrum Villa Letha. Over de kostprijs kan men zich nog niet concreet uitspreken, maar de richting waarin de financiering zal gebeuren, ligt inmiddels vast.

De financiering gebeurt normaal met middelen uit de 'investeringpot' van het OCMW, die gespijsd wordt door de verkoop van eigen patrimonium. Zo worden onder meer de oude kazerne van Oordegem genoemd en een aantal bouwgronden.

'We houden ook nog een spaarpot van 1 miljoen euro achter de hand', zegt Annelies De Meersman. 

De gemeenteraad moet het project nog goedkeuren, maar dat levert waarschijnlijk geen problemen op, aangezien N-VA als grootste oppositiepartij, behoudens enkele kleine bedenkingen, de plannen al heeft goedgekeurd. 

'Een goede leidraad om het beleid van de komende jaren uit te stippelen', zegt Kathy Heirman (N-VA), lid van het vast bureau. Wel blijven er nog vragen omtrent de vooropgestelde timing en wil de N-VA tevens dat het financiële plaatje klopt. 'We willen vermijden dat we opnieuw met heel wat extra kosten zitten zoals bij het huidige rusthuis of de bouw van de Volkskring.' 

'Een degelijke planning en het aanstellen van specialisten moeten dit vermijden', stelt Hugo Van Cauteren, lid van het bijzonder comité.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is