U bent hier
Programma 2024
Beste kiezer,
Op zondag 13 oktober krijg je de kans om de toekomst van Lede te bepalen. Op die dag kiezen we allemaal samen 25 raadsleden voor de gemeenteraad. De grootste partij krijgt het initiatiefrecht om een bestuursploeg samen te stellen.
Het is duidelijk dat een verbetering van het lokaal beleid er alleen kan komen met een fundamentele verandering. Daarom is het belangrijk dat de N-VA het voortouw kan nemen. Onze 25 kandidaten zijn er klaar voor. De afgelopen jaren heeft onze partij kennis en ervaring opgebouwd om die uitdaging aan te gaan.
Want er is een groeiend onbehagen in de samenleving. Niet iedereen voelt dat hij nog mee is. De N-VA wil in Lede een antwoord bieden op dit onbehagen door onze gemeenschap te versterken.
Het lokaal bestuur Lede staat het dichtst bij de burger. Hier kunnen we nog echt beslissingen nemen die ervoor zorgen dat mensen zich blijven ‘thuis voelen’ in de eigen buurt.
Een N-VA-gemeente is een gemeente waar alle Ledenaars zich thuis voelen, waar rekening wordt gehouden met hun bezorgdheden en waar zorgvuldig wordt omgesprongen met belastinggeld. We garanderen jouw veiligheid en beschermen jouw manier van leven.
Vanuit deze basisprincipes hebben we met de N-VA een verkiezingsprogramma voor Lede opgesteld dat werk wil maken van een welvarende gemeente waar iedereen kan zeggen: ik ben thuis in Lede.
Daarvoor hebben we jouw stem nodig.
Thuis in Lede
|
Warme, gezonde en aangename thuis
Met de N-VA in het gemeentebestuur kunnen we zorgen voor een propere en veilige dorpskern met groene en slimme mobiliteit. Ze geeft zuurstof aan het rijke, Vlaamse verenigingsleven dat we terugvinden in onze sportclubs, in onze jeugdbewegingen, in onze culturele verenigingen, ... zodat Lede een warme, gezonde en aangename thuis kan worden.
Concrete maatregelen
|
1. De N-VA wil dat iedereen zich thuis voelt in Lede
Om dit in Lede te realiseren, vertalen we dit concreet in een beleid dat gebaseerd is op volgende speerpunten.
Een sterk sociaal weefsel en een leefbare buurt staan hierbij voorop.
Elke inwoner van Lede heeft bepaalde rechten, maar hier tegenover staan ook plichten. Deze twee principes moeten in evenwicht zijn.
Sociale uitsluiting en vereenzaming moeten maximaal vermeden worden door de deelname aan het maatschappelijke en gemeenschapsleven in Lede te versterken. Sterke buurtnetwerken zorgen ervoor dat mensen verankerd zijn in hun eigen leefomgeving en dat mensen naar elkaar omkijken.
2. Beleid op maat van jonge gezinnen
De N-VA wil in Lede inzetten op voldoende, flexibele en betaalbare kinderopvang.
Door het inrichten van een digitaal loket kinderopvang krijgen jonge ouders een tool ter beschikking met alle beschikbare plaatsen.
Het lokaal bestuur neemt zijn rol als regisseur op, zowel voor meer voorschoolse als naschoolse kinderopvangen.
Waar mogelijk worden voorrangsregels ingebouwd voor ouders die werken of een opleiding volgen met het oog op tewerkstelling.
Er wordt binnen het beleid voldoende ingezet op aandacht voor nieuwe gezinsvormen binnen de gemeente. (Eenoudergezinnen, nieuw samengestelde gezinnen, ouders met gelijk geslacht, …)
3. Een beleid voor senioren in vorm
Het inrichten van een vrijwilligersloket, dat hulpvragen en hulpaanbod aan elkaar linkt, biedt de ouderen de kans om blijvend een actieve rol op te nemen binnen de samenleving.
Het lokaal bestuur organiseert voldoende residentiële zorg voor senioren in Lede.
4. Mobiliteit en verkeersveiligheid
Uitbreiding van Fietspaden
Investeren in veilige schoolroutes, o.a. verbinding Papegem - Impe - Lede langs de Essestraat, Ledestraat en Ledezijdestraat.
Kruispunten fietsveiliger maken o.a. aanleg fietspaden Grote Kapellelaan en Ommeganglaan.
De (deel)gemeenten verbinden via aanleg van nieuwe fietspaden o.a. Oordegem - Smetlede.
Uitbreiden en opwaarderen van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (BFF). Dit is het netwerk voor dagelijkse fietsverplaatsingen naar school of het werk.
Voetpaden en veilige Oversteekplaatsen
Investeren in de aanleg van nieuwe en onderhoud van bestaande voetpaden.
Veilige oversteekplaatsen creëren voor voetgangers door aanleg van nieuwe zebrapaden en aanbrengen van zebrapadverlichting.
Parkeerbeleid
De parkeerplaatsen uitbreiden waar nodig (vooral in centrum Lede).
Aangepast Circulatieplan
We zullen een nieuw plan voor vlot verkeer ontwikkelen dat rekening houdt met de behoeften van alle weggebruikers.
Heropenen onderhandelingen met Infrabel en Vlaamse Overheid voor ondertunneling overweg op Wichelse Steenweg.
Uitbreiding van Laadpunten voor Elektrische Voertuigen
Het aantal openbare laadpunten op strategische plaatsen voor elektrische auto’s uitbreiden.
Aanpassing beleid Straatverlichting
Om de veiligheid te garanderen moet de straatverlichting branden tijdens donkere periodes.
5. Milieu
We willen dat iedereen mee evolueert naar een circulair watergebruik. Daarbij geeft de gemeente het goede voorbeeld.
- In kaart brengen van grachten & beken met vervuild oppervlaktewater. We ijveren voor een goed onderhoud van beken en grachten.
- Aanleggen van waterbuffers voor grootverbruikers.
- We investeren extra in infiltratie om watervoorraden aan te vullen in de gemeente.
- De waterbuffers kunnen worden gebruikt in droogteperiodes o.a. door de landbouw, brandweer etc.
- Tegen 2030 moet het oppervlaktewater voldoen aan de Europese normen.
6. Vrije tijd en jeugd
Zuurstof geven aan het rijke Leedse verenigingsleven dat we terugvinden in onze sportclubs, in onze jeugdbewingen, in ons jeugdhuis en in onze socio-culturele verenigingen en cultuurverenigingen.
We nemen initiatieven die postieve en sociale verbinding stimuleren en negativisme doorbreken. We stimuleren de georganiseerde en niet-georganiseerde opgroeiende jongeren om op een positieve wijze deel uit te maken van de Leedse gemeenschap.
Voor de jeugd zorgen we voor meer speelruimtes en overdekte openbare zitruimtes. We verbeteren de samenwerking met de aangrenzende gemeentes (aanbod gratis schoolvervoer uitbreiden + goedkoper zwemmen) en we zorgen voor betere ondersteuning van het jeugdhuis en door meer aanbod te creëeren voor 15-25 jarigen.
We zullen tevens investeren in een betere sportinfrastructuur (o.a. verdere uitbouw van de site FC Smetlede).
7. Erfgoed
Erfgoed is voor de N-VA van essentieel belang. Erfgoed is meer dan een herwaardering van het verleden. Ons erfgoed vertelt niet alleen waar we vandaan komen, het zegt ook iets over waar we naartoe gaan.
- Erfgoed wordt een beleidsdomein en toegevoegd als schepenbevoegdheid
- Ontwikkeling van de Markizaatsite waar cultuur, erfgoed en toerisme elkaar versterken
- Onderzoek naar een mogelijk erfgoedcentrum in de kasteelboerderij op het Markizaat: tentoonstellingsruimte, horeca en ontspanningsmogelijkheden. Een ontmoetingsplaats met toeristisch infopunt.
- Een onderbouwd kerkenbeleidsplan met een visie op het toekomstig gebruik, neven- en herbestemming van onze kerken
- Opwaardering van het partnerschap met de Heemkundige Kring Heemschut Lede voor het gemeentelijk erfgoedbeleid
Nieuwe thuis voor nieuwkomers
We zetten alle instrumenten in om burgers mee op te nemen in onze gemeenschap. We wijzen nieuwkomers niet enkel op hun rechten, maar ook op hun plichten. We zetten in op Vlaams burgerschap, waarbij we nieuwe Vlamingen integreren in ons verhaal en Lede niet alleen een woonplaats, maar ook een nieuwe thuis wordt.
Concrete maatregelen
|
1. Taalbubbels ontwikkelen en ondersteunen
We helpen anderstalige kinderen om in de vakantie de Nederlandse taal te onderhouden op een speelse manier. Bij Taalbubbels leren de leerlingen Nederlands op een alternatieve manier. Ze ruilen de schoolbanken voor spelletjes, knutselen, sporten, koken en uitstapjes.
2. Verplicht inburgeringstraject
Nieuwkomers moeten verplicht een inburgeringstraject volgen. Het gaat onder meer om erkende vluchtelingen, subsidiair beschermden, gezinsherenigers, inburgeraars die bedienaar zijn van een eredienst, …
Enkel volgende uitzonderingen worden vrijgesteld van de inburgeringsplicht: EU-burgers, personen die omwille van een ziekte of handicap blijvend niet in staat zijn het inburgeringstraject te volgen, inburgeraars die 65 jaar of ouder zijn,…
Voor de verplichte inburgeraars blijft de inburgeringsplicht bestaan zolang ze die niet zijn nagekomen.
Inburgering bestaat uit vier onderdelen:
- Maatschappelijke oriëntatie
- Nederlands als verbindende taal
- Inschrijving bij VDAB
- Participatie- en netwerktraject
Verplichte inburgeraars die hun inburgeringsplicht niet nakomen kunnen eenadministratieve geldboete krijgen.
Wie alle doelstellingen behaalt, ontvangt het inburgeringsattest.
We zullen inburgeraars na het behalen van hun inburgeringsattest een vervolgtraject aanbieden, bijvoorbeeld vervolgcursussen Nederlands ter voorbereiding op hogere studies, ze nemen deel aan een beroepsopleiding of een opleiding tot zelfstandig ondernemer.
3. Een cursus ‘Leer de gemeente kennen’ ontwikkelen
De nieuwkomers in Lede zullen begeleid worden. Er is een bezoek voorzien aan het administratief centrum. Daar zal hen duidelijk gemaakt worden waar welke info te vinden is.
Ook initiatieven rond cultuur en vrije tijd zullen verduidelijkt worden. De werking van de bibliotheek zal tijdens een bezoek ter plaatse door de medewerkers van de bibliotheek uitgelegd worden.
Het verschil tussen de UITPAS en de UITPAS met kansentarief zal verhelderd worden zodat iedereen die beantwoordt aan de voorwaarden, aan een goedkoop tarief kan deelnemen aan initiatieven die de UITPAS ondersteunen.
Een van de centrale punten van het culturele leven van Lede bevindt zich in de Volkskring. Enkele initiatieven die op dat moment georganiseerd worden, zullen als voorbeeld getoond worden.
Lede beschikt over een groot en mooi Park van Mesen dat voor het publiek toegankelijk is.
In Vlaanderen is de werking van een aantal openbare diensten voor nieuwkomers vaak niet goed gekend. Daarom voorzien we infosessies over hoe wij als Vlamingen afval recycleren door thuis reeds te sorteren, een bezoek aan het politiekantoor met uitleg over hoe de politie werkt, hoe het openbaar vervoer werkt en waar men de bus of de trein kan nemen.
De N-VA blijft gaan voor warmhartige lokale gemeenshappen met een sterk sociaal weefsel. |
Veilige thuis
In het verhaal van de N-VA is veiligheid een absolute kerntaak zodat de inwoners er zich veilig thuis voelen. Onze gemeente Lede staat in voor de veiligheid van haar burgers. We stellen paal en perk aan straffeloosheid en zetten daarvoor alle instrumenten in die we daarvoor tot onze beschikking hebben.
Overlastproblemen laten we niet etteren, maar pakken we krachtdadig aan. De uitwassen van het criminele circuit binnen de reguliere economie bestrijden we via bestuurlijke handhaving.
Concrete maatregelen
|
Een veilige gemeente, niet alleen een taak van de politie
Bij veiligheid voor een lokaal bestuur denken we snel aan de lokale politie. Hoewel dit logisch lijkt, is het slechts één deel van het verhaal want de veiligheid in Lede is een collectieve verantwoordelijkheid van zowel politie, het lokaal bestuur als van de burgers. Een sleutelrol is daarbij weggelegd voor het lokaal bestuur.
De N-VA kiest voor een integraal veiligheidsbeleid in nauwe samenwerking met de lokale politie en met duidelijke afspraken.
Met de inzet van gemeenschapswachten in onze wijken en buurten pakken we overlastproblemen aan door sensibilisering en indien nodig verbalisering. Onze gemeenschapswachten nemen ook taken op in het kader van verkeersveiligheid zoals bvb. schooltoezicht.
Een goede samenwerking tussen onze gemeenschapswachten en de wijkwerking van de lokale politie is aangewezen. Zo kunnen ze elkaar versterken en onze burgers een bredere dienstverlening aanbieden.
Bestrijding van overlast
Met de N-VA gaan we voor het bestrijden van overlast in al zijn vormen door een nauwe samenwerking tussen onze gemeenschapswachten en de lokale politie.
We zetten in op de aanpak van:
- onvergunde inname openbaar domein
- sluikstorten/stockeren afvalstoffen
- verloedering van percelen en gebouwen
- slechte staat van wegen/voetpaden/voetwegen
- beschadiging van openbaar domein
- verkeersovertredingen
- milieuovertredingen
- hangjongeren
Daarbij investeren we in camerabewaking op overlastgevoelige plaatsen zoals de stationsomgeving, park van Mesen en sporthal Ommegang.
Bestrijding van illegale economie
De aanpak van criminaliteit zal de komende jaren een grotere rol spelen. Criminaliteit in de illegale economie vergt een krachtdadige aanpak en een goede samenwerking tussen gemeentelijke en politiediensten. Daarbij maken we gebruik van nieuwe beleidsinstrumenten waarbij we fraudegevoelige sectoren screenen op mogelijke malafide praktijken.
Buurtinformatienetwerken
Lede kent al enkele buurtinformatienetwerken (BIN's). We willen deze waardevolle inzet van de burgers versterken zodat het gehele grondgebied van onze gemeente gedekt is. BIN’s vormen een waardevolle partner voor de lokale politie.
Beheerd als goede huisvader
Het verhaal van de N-VA is ook een verhaal van bestuurders die hun gemeentefinanciën als een goede huisvader beheren. Die dus niet boven hun stand leven, maar de tering naar de nering zetten. Die welvaart creëren voor al hun inwoners. Vlaamse welvaart. Dat vraagt sterke lokale besturen die de beschikbare middelen efficiënt en goed gemanaged beheren.
Concrete maatregelen
|
1. Belastingen
De aanslagvoet op de aanvullende personenbelasting zal degressief verlaagd worden met 0,5% zodat een gemiddeld gezin tot 500 EUR kan besparen
De belastingen op het ongeadresseerd drukwerk zullen afgeschaft worden zodat de lokale zelfstandigen en de verenigingen opnieuw reclame kunnen maken voor hun zaak.
We zullen de belasting op leegstand herbekijken en meer inzetten op sensibilisering met pandeigenaars door hen samen te brengen en hen te inspireren. De leegstandsheffing zal worden aanzien als flankerende maatregel binnen een algemeen kernversterkend beleid.
2. Circulaire economie
In de beslissingen van het beleid zal duurzaamheid een meer cruciale rol spelen, met nadruk op de circulaire economie. Het inkoopbeleid zal uitgaan van de schaarste en stijgende kosten van bepaalde grondstoffen.
Aanbestedingen kunnen veel duurzamer worden door circulair en uitkomstgericht te denken in plaats van product- of dienstgericht.
Door met overkoepelende organisaties samen te werken stimuleren we groepsaankopen en burgerinitiatieven (zoals isolatie, zonnepanelen, warmtepompen en groene stroomcontracten).
3. Betrouwbare dienstverlening
De klantvriendelijke en efficiënte dienstverlening zal verder uitgebouwd worden. Via een verdere digitalisering van ons burgerloket blijven we investeren in een vlotte dienstverlening.
Naast de digitale dienstverlening blijven fysieke loketten essentieel.
We zetten volop in cyberveiligheid. Onze gemeente verwerkt grote hoeveelheden persoonlijke gegevens van onze inwoners en deze moeten zo goed mogelijk beschermd worden.
4. De website als centraal informatiepunt
De website zal verder uitgebouwd worden tot een klantvriendelijk communicatiemiddel.
Een belangrijke prioriteit wordt het actualiseren van de informatie die op een gebruiksvriendelijke manier kan gevonden worden.
Welvarende thuis
Lokale bedrijven zijn de basis van onze welvaart en moeten alle kansen krijgen.
Concrete maatregelen
|
1. Ruimte voor ondernemen
N-VA-gemeentebesturen geven ruimte aan ondernemen en maken van onze steden en gemeenten een welvarende thuis. Het zijn gemeenten die soms 'neen' zeggen, maar ook 'ja' durven zeggen. Moeilijke keuzes worden consequent verdedigd als ze nodig zijn om onze welvaart en die van onze burgers veilig te stellen.
We ontwikkelen een nieuwe KMO-zone.
2. Aandacht voor wie zorg nodig heeft
N-VA-gemeenten bestrijden armoede niet door geld uit te delen, maar door mensen aan een vorming of een job te helpen. Voor wie het moeilijk heeft, wordt gezorgd.
3. Ruimtelijke ordening
Er is dringend behoefte aan een herziening en actualisering van het ruimtelijk beleid, met duidelijke regelgeving om de onzekerheden rond verschillende projecten aan te pakken.
Behoud van het landelijk karakter van Lede
De N-VA wil het landelijke karakter van Lede behouden. Ondanks het toenemende aantal inwoners, streeft de partij naar creatieve oplossingen die zorgen voor een kwalitatieve leefomgeving waarin iedereen zich thuis voelt.
De focus ligt op kernverdichting in de centrumzones van Lede en Oordegem, maar zonder overmatige hoogbouw. Hoogbouw wordt enkel toegestaan waar dit aansluit bij bestaande structuren, om zo het aansnijden van woonuitbreidingsgebieden te vermijden.
Klimaatuitdagingen en infrastructuur
Onder druk van de klimaatverandering zijn er door de huidige coalitie in Lede maatregelen genomen die volgens de N-VA te ver gaan, zoals het ontharden van veilige voet- en fietspaden. De partij wil alternatieve, waterdoorlatende technologieën in publieke infrastructuur toestaan, zodat comfort en mobiliteit behouden blijven. N-VA gelooft dat technologische innovatie en klimaatuitdagingen hand in hand kunnen gaan zonder dat dit ten koste gaat van de bestaande infrastructuur.
Onderhoud van wadi's en financiële Impact
De gemeente Lede wordt geconfronteerd met het onderhoud van wadi’s, die vaak overgedragen worden aan de publieke ruimte bij nieuwbouwprojecten. De N-VA wijst op de dringende noodzaak om een strategie te ontwikkelen voor het beheer van deze wadi's, gezien de directe financiële impact hiervan op het gemeentebudget.
Parkeerproblematiek en oplossingen
De parkeerdruk op de gemeentewegen in Lede is toegenomen door een gebrek aan parkeermogelijkheden bij nieuwbouwprojecten. De N-VA pleit voor de aanleg van centrale en afgebakende parkeerterreinen en voor het opleggen van extra parkeergelegenheden met laadinfrastructuur bij nieuwe projecten.
Publiek-private samenwerkingen worden gezien als een mogelijke oplossing voor de parkeerproblematiek.
De N-VA wil een beleid dat aansluit bij de noden en zorgen van onze inwoners. Alle Ledenaars moeten zich goed kunnen voelen in onze gemeente. We springen als een goede huisvader om met jouw belastinggeld. We garanderen jouw veiligheid en beschermen jouw manier van leven. Zo maken we werk van een welvarende gemeente waar iedereen kan zeggen: ik ben thuis in Lede. |